Pilihan Helikopter Basikal Salah faham

- Dec 28, 2017 -

Hari ini kita telah menyimpulkan beberapa kesilapan biasa Helmet Basikal , kita semua perlu melihat sama ada terdapat trik itu?


Mitos # 1: Semakin baik topi keledar itu

Secara relatifnya, topi keledar itu adalah seramai mungkin, tetapi lebih ringan topi keledar menunggang, semakin kurang peluang itu akan lulus standard ujian persijilan keselamatan nasional, semakin tinggi harga relatif akan.

Oleh itu, premis helmet terpilih mesti lulus piawaian ujian pensijilan keselamatan negara, berat badan kira-kira 260g walaupun jarak jauh tidak akan membuat anda merasa letih, jadi tidak perlu terlalu prihatin tentang indeks berat badan topi keledar. Kecuali anda untuk perlumbaan basikal. Untuk mengurangkan berat badan.


Mitos # 2: Lebih besar lubang topi keledar atau semakin banyak udara

Breathability adalah kunci ke topi keledar anda dan memastikan kekeringan kepala sambil menunggang jarak jauh.

Lebih besar atau lebih besar lubang di topi keledar, lebih besar aliran udara di sekitar kepala.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa lebih atau lebih besar lubang-lubang dalam topi keledar adalah, lebih banyak kepala terdedah dan oleh itu tahap perlindungan dikurangkan dengan sewajarnya.


Mitos # 3: gesper dan tarik tali pinggang tidak mampu menampung sejumlah kekuatan

Kita hanya boleh tahu menunggang topi keledar untuk melakukan ujian kesan, tetapi juga gesper dan tarik pita untuk melakukan ujian tegangan yang sepadan, jika tidak melalui ujian tegangan yang sesuai, tidak boleh digunakan dalam topi keledar.

Oleh itu, topi keledar menunggang yang berkelayakan, gelang kecil dan menarik tali pinggang mesti lulus ujian yang sesuai, boleh dianggap sebagai topi keledar sebenar selaras dengan piawaian ujian pensijilan keselamatan negara.


Mitos # 4: topi keledar yang rosak atau terlambat

Sekiranya anda berpecah, jangan gunakan, memakai hanya hati keselesaan, tidak banyak penggunaan praktikal, jika sentuhan menendang kecil tidak penting, tetapi apabila kemalangan, kekuatan, tidak semestinya mampu memainkan peranan perlindungan.

Jangan meremehkan retak, ia telah berada dalam struktur fizikal topi keledar untuk mengubah kesan daya dan daya.

Penunggang harus menukar topi keledar mereka setiap tiga tahun, tanpa mengira sama ada mereka jatuh atau terhempas.

Kerana, walaupun topi keledar tidak dipukul, namun pendedahan matahari dan hakisan peluh akan membuat topi keledar dan beberapa aksesori penuaan, sekali gus mengurangkan faktor keselamatan, melindungi perlindungan topi keledar.


Mitos # 5: Memakai topi keledar tidak terikat

Menghapuskan rahang topi keledar mungkin berasa lebih selesa, tetapi jika kepala terkena, ia akan terbang dengan mudah dan secara semulajadi tidak akan menjadi pelindung.

Oleh itu, untuk memainkan peranan pelindung topi keledar, pakai tali dagu topi keledar pada bila-bila masa.


Mitos # 6: memakai helmet terlalu besar atau sempit

Jika topi keledar bukan saiz yang betul, ia tidak boleh melindungi kepala yang anda langgar.

Untuk menentukan saiz pelindung topi yang betul, pertama mengukur bahagian kepala yang paling besar, biasanya 1 cm di atas alis, dan membeli topi keledar mengikut ukuran ini.

Anda hanya boleh membeli saiz yang agak sesuai, dan kemudian gunakan tombol ubah saiz untuk menyesuaikan supaya sesuai dengan saiznya.

Selepas memakai topi keledar, topi keledar dari satu sisi ke sisi lain, dari bahagian depan ke belakang, berasa selesa untuk dipakai, jika terlalu longgar atau terlalu ketat, anda perlu terus menyesuaikan atau menggantikannya.


Mitos # 7: Gunakan topi keledar miskin

Pembuatan topi keledar adalah standard teknikal yang ketat, topi keledar yang lemah sering gagal mencapai kemalangan keselamatan standard, akan berbahaya.

Mungkin ramai penunggang tidak tahu bagaimana mengetahui topi keledar yang mereka beli tidak aman, sebenarnya, hanya dari topi keledar dilekatkan dengan standard pensijilan CE tidak dapat menentukan sama ada topi keledar itu selamat, anda juga harus mempunyai ujian yang sesuai laporan dan pensijilan.

Pensijilan tanda CE adalah untuk pensijilan produk tertentu, memberi tumpuan kepada ciri keselamatan produk.

Ia mencerminkan pematuhan produk dengan keperluan keselamatan awam, kesihatan, alam sekitar dan keselamatan diri.


Mitos 8: memakai kedudukan yang salah

Kedudukan topi keledar yang paling berkesan untuk memakai keperluan untuk mengekalkan topi keledar dan kepala, kelebihan topi keledar hendaklah sekitar 1 cm di atas alis.

Jika anda tidak berada dalam kedudukan ini, maka periksa saiz topi keledar sesuai, dan kemudian laraskan knob dan rahang pengawal selia untuk memastikan topi keledar dipakai pada kedudukan yang betul.


Mitos # 9: Renda longgar

Lacing longgar membolehkan topi keledar untuk bergerak pada bila-bila masa dan menyebabkan perlanggaran sekunder apabila kepala terkena dan perlindungan dikurangkan.

Oleh itu, anda perlu menyesuaikan panjang laci supaya jarak antara laci dan dagu (dari stesen mikro menunggang masuk) boleh diselaraskan ke ruang di antara jari-jari untuk memaksimumkan prestasi keselamatan yang berkesan bagi topi keledar.


Mitos # 10: menunggang topi keledar selepas digunakan secara santai

Selepas setiap penggunaan topi keledar menunggang, sila letakkan di tempat yang sejuk dan pengudaraan, elakkan suhu tinggi, atau pendedahan jangka panjang kepada cahaya matahari.


Sains struktur dan bahan topi keledar mempunyai kesan penyebaran dan kusyen kekuatan impak luaran supaya kepala rapuh tetapi yang paling penting dapat langsung terjejas.


  • 500 Lumen Lampu Basikal Bandar
  • USB Helmet Helmet boleh dicas semula
  • Cahaya Keselamatan Basikal Dengan Dibina Dalam Tail Light
  • 2 Bateri USB Bateri Bateri boleh dicas semula Bateri
  • MS-622 Bikelights Extra, LED Bike lampu dan cahaya belakang
  • MJ-898 Helmet Bike dengan Binaan di Depan, Isyarat Isyarat dan Lampu Belakang

Barangan yang berkaitan